Keresés
Close this search box.

Katolikus Kisokos – 9. rész

BöjtTorkos csütörtökön, vagy még népiesebben zabálócsütörtökön, elődeink megkezdték a farsang utolsó napjait, amely az evésről, ivásról, mulatozásról szólt a húsvétot megelőző nagyböjti időszak előtt. Ezt követő héten a szintén népies elnevezésű húshagyókedden ér véget a farsang.
Sokakban felmerül a kérdés: miért várja el a katolikus egyház a híveitől még a böjtölést manapság is, mikor az olyan középkorias szokásnak tűnik, illetve van-e ennek egyáltalán értelme?

Érdekes, hogy vannak a nagy világvallásokban olyan elemek, amik szinte mindegyik gyakorlatában megjelennek. Az egyik ilyen a böjt, amely nem más, mint erkölcsteológiai szempontból a mértékletesség erényének a gyakorlása. Tágabb értelemben érzéki élvezetektől való tartózkodás, szűkebb értelemben az önfenntartási ösztön fékezése evésben, ivásban.

Az Ószövetségben is több szakaszt találhatunk a böjtöléssel kapcsolatban, illetve Jézus nyilvános működése kezdete előtt maga is 40 napra kivonult a pusztába, hogy imádsággal és böjtöléssel készüljön fel az Atyaistentől kapott küldetésére, vagyis hogy hirdesse Izrael akkori népének a megváltás örömhírét.

Manapság azért szoktak sokan nem vallásos megfontolásból böjtölni, hogy egészségesebbek vagy szebbek, karcsúbbak legyenek. Vallásos szempontból a böjtölés is arra szolgál, hogy lelkileg szebbek legyünk: bizonyos számunkra nagyon kedves élvezeti dolog meghatározott ideig tartó megvonásával szeretnénk fontosabb dolgokra koncentrálni, mint pl. az Istennel való kapcsolatunk, az imaéletünk elmélyítésére. Ha ez sikerül, akkor a kísértésekkel, bűnökkel kapcsolatban is sokkal ellenállóbbak lehetünk.

Böjtölés alatt sok ember csak a húsmegvonásra gondol. Ám ez csupán egy klasszikus formája a bűnbánattartás ezen módjának. Böjtölni mindenféle olyan dologról való lemondással lehet, amely túlságosan behálóz bennünket. Pl. tévéböjt, internetböjt, okostelefon-használati böjt, pletykálási böjt, csúnyabeszéd-böjt és sorolhatnánk tovább azt a rengeteg dolgot a modern életünkből, mely túlzottan sok időnket felemészt és számos bűn (pl. lustaság, önzés) forrása.

Nagyböjt előtt érdemes elgondolkodnunk, hogy adott évben a személyes életünkben pontosan a böjt melyik formájára lenne leginkább szükségünk…

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
Twitter
Stációk

MIK AZOK A STÁCIÓK?

Vannak még berendezési tárgyak, melyek csak katolikus templomban láthatók. Ezek a templomhajó, vagyis a hívek számára fenntartott rész falain látható kis képek.

Részletek »