Keresés
Close this search box.

Katolikus Kisokos – 2. rész

Templom belsőAz első részben a katolikus templom külsejéről ejtettünk szót (kereszt, szentek szobrai, stb.) és megállapítottuk, hogy nem minden esetben tudjuk megmondani külsőre 100%-os bizonyossággal, hogy katolikus templomhoz érkeztünk. Ahhoz, hogy minden kétséget eloszlassunk be kell lépnünk!

Díszes templom belsőSokan úgy tudják, hogy a katolikus templomok nagyon díszítettek, szemben a protestánsok istentiszteleti helyeivel, ám ez sem mindig igaz, hisz a templom díszítettsége a stílusától is függ (a mellékelt két fotón két igen eltérő stílusú katolikus templom látható). Például egyes barokk stílusú evangélikus templomok díszítettségükben meghaladják egyes modern katolikus templomokét.

Van azonban néhány berendezési tárgy, amit ha meglátunk rögtön megtudhatjuk, hogy katolikus templomban járunk. Melyek ezek?

Tabernákulum - oltárszekrényOLTÁRSZEKRÉNY (latinul: tabernákulum) – a katolikus templom elengedhetetlen berendezése, melyben az Oltáriszentséget (a szentmiséken a pap által Krisztus Testévé átváltoztatott ostyákat) őrzik. Ez a sokszor díszes ajtóval rendelkező kis méretű szekrényke legtöbbször a templom közepén, egy díszes oltáron található, de XVI. század előtti vagy modern templomok esetében akár oldalt, falba süllyesztve láthatjuk.

ÖRÖKMÉCSES – Ha a templomban egy általában piros színű, a falon elhelyezett lámpát látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy katolikus templomban járunk. Ez az ún. örökmécses, mely azt jelzi, hogy a templomban Oltáriszentséget őriznek, ezért az oltárszekrény közelében látható.

GYÓNTATÓSZÉK – Ha egy templomban, általában oldalt 2 vagy 3 ajtós szekrényt látunk, akkor szintén biztosak lehetünk benne, hogy katolikus templomba léptünk, hiszen ezek az ún. gyóntatószékek, melyek a személyes bűnvallomás diszkrécióját szolgálják.

SZENTELTVÍZTARTÓ – Ha a bejáratnál a falon vagy különálló tartóban szenteltvizet találunk, akkor szintén katolikus templomban járunk.

A következő részben visszatérünk a templom külsejéhez és a torony szerepével és szimbolikájával fogunk foglalkozni.

HA TETSZETT A MÁSODIK RÉSZ OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
Twitter
Stációk

MIK AZOK A STÁCIÓK?

Vannak még berendezési tárgyak, melyek csak katolikus templomban láthatók. Ezek a templomhajó, vagyis a hívek számára fenntartott rész falain látható kis képek.

Részletek »