Keresés
Close this search box.

Katolikus Kisokos – 1. rész

TemplomokMielőtt továbblapoznál kedves Olvasó legyintve, hogy „hát ezt mindenki tudja: kereszt van a tetején, belül pedig nagyon csicsásan díszített”, rossz hírünk van: a helyzet nem ilyen egyszerű.

Bizonyára sokan voltak már olyan helyzetben, hogy egy faluban pl. esküvőre igyekezvén vagy turistaként egy történelmi belvárosban keresték a katolikus templomot, de bizonytalanok voltak: vajon a sok templom közül melyik is lehet az?

Ilyenkor először külső jegyek alapján próbáljuk felismerni: nyilván, amelyiknek kereszt van a tetején. A logika jól indul, ám sokszor nem elégséges. Oroszlányban az evangélikus templom tetején is kereszt van. Bokod főutcáján nagyon közel egymáshoz 3 templom áll, melyek közül kettő tornyán is kereszt van. Akkor mi tévők legyünk?

Jó kiindulópont, hogy a katolikus templom tetején kereszt van. Miért? Mert a kereszt számunkra nem csupán egy kínzóeszköz, melyen Jézus brutális szenvedését és halálát elszenvedte, hanem ahogy egy középkori himnusz szerzője írta „drága fa”, mely nélkül a megváltás nem következett volna be, tehát emiatt lett az hitünk szempontjából átértékelve, ezért ékesítették sokszor drágakövekkel is a művészek és ezért került a templomaink tetejére, mint győzelmi jel, amelyen Krisztus diadalmaskodott a bűn és a halál felett és amelyen kiengesztelte a bűnös emberiséget az ő mennyei Atyjával.

A keresztet azonban nemcsak a katolikusok, hanem különvált testvéreink közül pl. az evangélikusok, a baptisták vagy az anglikánok is használják templomaikon ugyanúgy, mint a keleti keresztények, vagyis az ortodoxok, akik szintén nem katolikusok, így az az állítás, hogy „az a katolikus templom, amelyiken kereszt van” csak részben igaz.

Ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy katolikus templomról van szó másra is oda kell figyelnünk. Ha a templom előtt vagy falában kőkeresztet látunk korpusszal (latinul testet jelent, vagyis Krisztus testét a kereszten), vagy szentek szobrait, akkor nagy valószínűség szerint katolikus templomhoz érkeztünk. Térjünk vissza egyik példánkhoz:

Ha Bokodon keresztül autózunk, akkor Oroszlány irányából érkezvén az utolsó, szemben álló templom falán láthatunk egy keresztet, ám korpusz nincs rajta, vagyis nem állíthatnánk 100%-os bizonyossággal, hogy az a katolikus templom. Eláruljuk, hogy ennek ellenére Bokodon a Pusztavám és Dad felé vezető utak kereszteződésénél lévő templom a katolikus, de ahhoz, hogy ilyen esetben pontosan meggyőződjünk és minden kételyünket eloszlassuk, be kell lépnünk a szent térbe.

A Katolikus Kisokos következő, jövő keddi részében arra keressük a választ, hogy hogyan ismerjük fel egy templomba belépvén, hogy katolikus templomba érkeztünk.

HA TETSZETT AZ ELSŐ RÉSZ OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
Twitter
Stációk

MIK AZOK A STÁCIÓK?

Vannak még berendezési tárgyak, melyek csak katolikus templomban láthatók. Ezek a templomhajó, vagyis a hívek számára fenntartott rész falain látható kis képek.

Részletek »