Keresés
Close this search box.

Katolikus Kisokos – 10. rész

Böjt időpontjaiHúshagyókedden lezárul az egyházi év Urunk megkeresztelkedése ünnepétől kezdődött rövidebbik évközi időszaka és hamvazószerdán kezdetét veszi a húsvétra való felkészülés bűnbánati ideje, a nagyböjt.

Nagyböjt az adventhez hasonlóan, de annál még hangsúlyosabban kifejezetten az elcsendesedés, az intenzívebb lelki életre való felhívás időszaka annak érdekében, hogy szívünket megfelelően elő tudjuk készíteni a közelgő nagy ünnepre. Ehhez az Egyház több évszázada kialakult gyakorlatokkal segíti a híveit. Ezek közé tartozik a böjt, az alamizsnaadás, a rászorulók segítése, a több jócselekedetre való felhívás.

Nagyböjtben a hívőket arra kéri segítő jelleggel az Egyház, hogy próbáljanak lemondani számukra kedves dolgokról azért, hogy az általa sokszor túl sok időt vagy energiát felemésztő percekben inkább az Istennel és az embertársaikkal való kapcsolatuk javítására fordítsanak több figyelmet.

A böjt, a lemondás fontos, hogy egyéni legyen, ám az Egyház már a kezdeti időktől fogva Jézus 40 napos sivatagi böjtölését mintául véve előír néhány alapvető böjti szabályt a híveknek, hogy legalább ez a minimum egy segítő mankóul szolgálhasson.
A kötelezően előírt böjtölésnek három szintje van:

SZIGORÚ BÖJT (évente 2 nap)

Szigorú böjtöt évente két alkalommal, a nagyböjt kezdőnapján, valamint Jézus halálának napján, nagypénteken kell tartania minden katolikus hívőnek.
Ez azt jelenti, hogy 14 éves kortól kötelező a hústilalom (melegvérű állatok húsának fogyasztása tartozik bele, tehát pl. a halak, tenger gyümölcsei nem). Kivételt jelenthet természetesen a betegség vagy az édesanyák áldott állapota.
18 és 60 év között ezenfelül azt is kéri az Egyház, hogy ezen a napon csak egyszer étkezzünk bőségesebben, ezenkívül pedig legfeljebb két alkalommal vegyünk még valamit magunkhoz erősítésként így emlékezvén Jézus szenvedésére.

HÚSTILALOM (nagyböjt pénteki napjai)

Nagyböjt minden péntekén szintén hústilalmat kell tartania minden katolikus hívőnek, aki 14. életévét betöltötte és nem beteg, stb. Az étkezések száma azonban ezeken a napokon nincs korlátozva.

BŰNBÁNATI NAPOK

Az év összes pénteke bűnbánati nap Jézus kereszthalálára emlékezvén. Ez azonban nem jelent kötelező hústilalmat. A hívők vagy böjttel vagy pedig több jócselekedettel kell, hogy megszenteljék ezeket a napokat.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a böjti előírások pontos összegyűjtésével. Kérünk mindenkit, hogy a kötelező minimumokon túl találják meg a böjtölésnek azt a formáját is, amelyre személy szerint a mai körülmények között szükségük van. Böjtölni lehet a televízió vagy az okostelefon kikapcsolásával is…

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
Twitter
Stációk

MIK AZOK A STÁCIÓK?

Vannak még berendezési tárgyak, melyek csak katolikus templomban láthatók. Ezek a templomhajó, vagyis a hívek számára fenntartott rész falain látható kis képek.

Részletek »