Keresés
Close this search box.

Katolikus Kisokos – 4. rész

Harangok - oroszlányi evangélikus templom

Az előző részben a torony szimbolikájával foglalkoztunk, most pedig áttérünk gyakorlati jelentőségére. Hosszú évszázadok óta minden templomtornyot úgy alakítanak ki, hogy abban harangokat tudjanak elhelyezni úgy, hogy azok hangja minél messzebbre elhallatsszon.

Sokan felteszik a kérdést: minek még a XXI. században is „zajt csapni” ezekkel, mikor már mindenkinek van órája, okostelefonja, amin meg tudja nézni az időt és a miserendet…

Ahogy a torony jelképrendszerének tárgyalásakor itt is azt kell mondjuk, hogy a harangozásnak nem pusztán gyakorlati szerepe van. Nem csak azért kongatják meg, hogy az időt jelezzék, hanem mélyebb jelentéstartalommal bír.

A harangszóra odafigyelünk. Nemcsak arra hívja fel a figyelmet hangjával, hogy mennyi az idő vagy hogy éppen valamilyen szertartás lesz, hanem arra, hogy a templom, ahol szól, létezik. Vagyis elgondolkodtatja hangjával az embert ugyanúgy, mint a torony látványával: Istenre mutat.

A harangok hangjukkal szívünk ajtajánál akarnak kongani: imádkozz a nap adott szakában vagy végre gyere el a templomba!

Kongásuk egy hatalmas felkiáltójel a világba, melyet azonban sokszor már alig hallunk meg, mert elnyomják azt egyéb zajok úgy, mint a közlekedés zaja vagy különböző technikai eszközeink (fűnyírók, fűrészek, stb.) zúgása.

Ezért használatuk a XXI. században talán még időszerűbb ezt a szimbolikus értelmet tekintve, mint régen.

Ma már nem kell az ablakot kitárnunk és hallgatnunk, hogy mikor harangoznak misére. Ha nem tudjuk annak időpontját, elég felmenni az internetre. Sokak számára viszont most még nagyobb szükség van arra, hogy a mindennapi zajok közepette a harang hangja újra rámutasson Istenre, akitől az életünket kaptuk és akinek napról napra nagy-nagy hálával tartozunk.

A következő részben azzal fogunk foglalkozni, hogy mikor és miért szólnak a katolikus templomok harangjai.

A képen az oroszlányi evangélikus templom harangjai láthatók.

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
Twitter
Stációk

MIK AZOK A STÁCIÓK?

Vannak még berendezési tárgyak, melyek csak katolikus templomban láthatók. Ezek a templomhajó, vagyis a hívek számára fenntartott rész falain látható kis képek.

Részletek »