Keresés
Close this search box.

Katolikus Kisokos – 11. rész

StációkKisokos sorozatunk első részeiben azzal foglalkoztunk, hogy miről ismerhetjük fel belülről a katolikus templomot. Az oltárszekrényen, az örökmécsesen, a gyóntatószéken és a szenteltvíztartón kívül azonban vannak még berendezési tárgyak, melyek csak katolikus templomban láthatók. Ezek a templomhajó, vagyis a hívek számára fenntartott rész falain látható kis képek, melyek felett kis kereszteket és római számokat láthatunk. Ezekből 14 van és Jézus szenvedésének különböző eseményeit, vagyis a keresztutat ábrázolják.
Jézus keresztútjának ezen 14 részét stációknak is nevezzük, mely latinul állomást jelent.

A keresztút az a kb. 1,5 km-es útvonal Jeruzsálemben, amelyen Jézus haladt a kereszttel elítélésének helyéről, a Praetoriumtól (héberül: Gabbata, vagyis köves udvar) keresztre feszítésének helyére, melyet Golgotának vagy Kálváriának hívunk.
Ezt az utat már nagyon korán vallásos tisztelet övezte és az egyes állomásokat kövekkel vagy egy-egy kápolna építésével jelölték meg. A XIV. századtól aztán ferences szerzetesek kezdték el megismertetni a keresztút különböző állomásait azért, hogy a hívek azokat szemlélve könnyebben elmélkedhessenek Jézus szenvedésének utolsó óráiról.

A barokk korban rengeteg templomba készítettek a 14 állomást ábrázoló képeket, illetve szabadtéri keresztutak is épültek hazánk területén is.
Oroszlány környékén is számos ilyet vagy Kálváriát találhatunk főként a katolikus többségű, illetve az egykori német anyanyelvű településeken. Néhol 14 állomással (pl. Vértessomló, Baj, Vértestolna, Bodajk), néhol kevesebbel (pl. Pusztavám) vagy csak Jézus és a 2 gonosztevő keresztjével (pl. Tata). Érdemes ezek közül felkeresni egyet-egyet különösen a böjti időszakban.

Nagyböjt pénteki napjain általában minden katolikus templomban (Oroszlányban is) keresztutat járnak a hívek, amelyen végigelmélkedik kb. fél óra alatt Jézus szenvedéseinek állomásait. Az ájtatosság természetesen nemcsak a nagyböjtben és személyesen is végezhető.

 1. Jézus szenvedésének 14 állomása a következő, melyekből néhányat az evangélium is tartalmaz, másokat a hagyomány és a népi jámborság őrzött meg:
  1. Pilátus halálra ítéli Jézust
  2. Jézus vállára veszi a keresztet
  3. Jézus először esik el a kereszt súlya alatt
  4. Jézus édesanyjával találkozik
  5. Cirenei Simon segít vinni Jézusnak a keresztet
  6. Veronika kendőt nyújt Jézusnak
  7. Jézus másodszor esik el a kereszt terhe alatt
  8. Jézus vigasztalja a síró asszonyokat
  9. Jézus harmadszor esik el a kereszttel
  10. Jézust megfosztják ruhájától
  11. Jézust a keresztre szegezik
  12. Jézus meghal a kereszten
  13. Jézust leveszik a keresztről (és anyja ölébe fektetik)
  14. Jézust sziklasírba temetik

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
Twitter
Stációk

MIK AZOK A STÁCIÓK?

Vannak még berendezési tárgyak, melyek csak katolikus templomban láthatók. Ezek a templomhajó, vagyis a hívek számára fenntartott rész falain látható kis képek.

Részletek »