Keresés
Close this search box.

Katolikus Kisokos – 5. rész

Jean-François Millet - Angelus
Jean-François Millet – Angelus

Elődeink mikor meghallották a különböző méretű harangok szavát a nap különböző szakaszaiban, akkor rögtön tudták, hogy miért szólnak. Manapság már sokszor szinte csak a déli harangszó kialakulásának története ismerős, ezért érdemes felfrissíteni a tudásunkat, hiszen a harangszó nemcsak egy szép hagyomány, hanem minden harangozásnak jelentése van.
Jelentéstartalom szerint alapvetően kétféle harangozást különböztetünk meg, melyek közül ebben a részben az elsővel kezdünk foglalkozni:

IMÁRA SZÓLÍTÓ HARANGOZÁSOK

Napszaki ún. „Úrangyala” harangozások

A katolikus templomokban minden hajnalban, délben és este 2-3 percig szól egy nagyobb méretű harang. Ez nemcsak az adott napszakot jelzi, hanem imára szólít. Sokan tudják, hogy az iszlám vallásban a híveknek kötelező a napi ötszöri ima, melyre a müezzin hangos éneke szólítja őket. A katolikus hívőnek azonban a napját ugyanígy meg kell(ene) szentelnie imával. A különböző napszakokban kötelezően végzett ima a szerzetesek, majd a papok körében már a középkor elején megszületett. Az egyszerű hívek a zsolozsma 7 imaidejét munkájuk miatt nem mindig tudták elvégezni, ám számukra is kialakult a nap megszentelésének egy különleges módja.
A középkorban a pápák sorra rendelték el, hogy a hívők a hajnalban, délben és este megszólaló harang szavára mondjanak el 3 Üdvözlégy Máriát. Ezt aztán a ferencesek a XIII. században egy önálló imává bővítették, melyet ma Úrangyalának (latinul Angelus) hívunk.
Azóta is kötelező minden katolikus templomban a hajnali, déli és esti harangszó, mely ezen imádság elmondására szólít fel. Mikor felébredünk kérjük az Isten áldását a napunkra, délben, munkánk során megpihenve további erőért fohászkodunk, este pedig hálát adunk a kapott kegyelmekért, miközben az imában Jézus életének legjelentősebb eseményeiről elmélkedünk. Az ima szövege ide kattintva érhető el: https://www.esztergomi-ersekseg.hu/…/alapv…/az-urangyala

A reggeli és esti Úrangyalára szóló harangozások

Időpontja településenként változhat a helyi szokások szerint. Templomunkban minden nap reggel 6 órakor, 12 órakor, valamint este 19 órakor (nyári időszakban Szent György napjától, április 24-től Szent Mihály napjáig, vagyis szeptember 29-ig 20 órakor) hív a nagyharang 2 percig az Úrangyala imára.

Csendítés az elhunytakért való imára

Az esti Úrangyala-harangszó után minden katolikus templomban megszólal még a legkisebb harang, az ún. lélekharang. Ez arra szólít fel, hogy minden elhunyt lelki üdvéért mondjunk el a nap végén egy Miatyánkot és egy Üdvözlégy Máriát hozzátéve végül: „Adj Uram örök nyugodalmat nekik és az örök világosság fényeskedjék nekik! Nyugodjanak békességben! Amen”
A következő részben tovább foglalkozunk az imádságra szólító harangozásokkal. Többek között megtudhatjuk, hogy miért harangoznak a katolikusok minden pénteken délután 3 órakor.

Kép: Jean-François Millet – Angelus

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
Twitter
Stációk

MIK AZOK A STÁCIÓK?

Vannak még berendezési tárgyak, melyek csak katolikus templomban láthatók. Ezek a templomhajó, vagyis a hívek számára fenntartott rész falain látható kis képek.

Részletek »