Keresés
Close this search box.

Katolikus Kisokos – 6. rész

HarangozásAz előző részben az imádságra szólító harangozások közül a reggel, délben és este megszólaló Úrangyalára hívó harangszóról, valamint a napi utolsó harangszóról, a halottakért való imára szólító csendítésről szóltunk. Ma a többi imádságra szóló harangozást ismertetjük:

PÉNTEK 15 ÓRAI HARANGSZÓ

Magyarországon a katolikus templomok többségében – ahogy oroszlányi templomunk tornyában is – pénteken délután 3 órakor is megszólal a nagyharang 2-3 percre. Ekkor Jézus kereszthalálára emlékezünk, mely ebben az időpontban történt. Kötelezően előírt ima erre a harangozásra nincs. Régi szertartáskönyvek egy Hiszekegy, Miatyánk és Üdvözlégy Mária elmondását ajánlják a végén hozzátéve a fohászt: Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

HALOTTI HARANGOZÁSOK

A legsokszínűbb harangozási szokások hazánk területén temetésekhez kapcsolódóan alakult ki. Az, hogy a halottat mikor, hányszor, milyen harangokkal harangozzák ki szinte településenként változik. Mivel a templomtornyok többségében 3-4 harang is van, ezért különböző méretű harangok megszólaltatásának módjával jelezni tudták a régi harangozók a település lakóinak, hogy nő, férfi vagy gyermek a halott, sőt, egyes vidékeken még azt is, hogy kb. milyen életkorú.
A katolikus vidékek többségén a halálhír érkezésekor először a templom legkisebb harangját, az ún. lélekharangot szólítják meg, mely esténként is szól a halottakért való imára. Ezt gyermek halála esetén egyszer, nő halála esetén kétszer, egy rövid megszakítással, férfi halála esetén pedig háromszor, két rövid szünet közbeiktatásával szokták megszólaltatni. Ezt követően a temetés időpontjáig a halottat több alkalommal „kiharangozzák”, vagyis a lelki üdvéért való imára hívják a település lakóit.
Ezek a szokások már főleg csak kisebb településeken, falvakban élnek. Templomunkban külön halotti harangozások nincsenek, csupán az urnatemetőnknél zajló búcsúztatásokkor szólal meg a lélekharang, ameddig az elhunyt földi maradványait a gyászmenet az urnafalig kíséri.

A következő részben a nem imádságra hívó, hanem csupán kifejezetten időjelző harangozásokkal fogunk megismerkedni.

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
Twitter
Stációk

MIK AZOK A STÁCIÓK?

Vannak még berendezési tárgyak, melyek csak katolikus templomban láthatók. Ezek a templomhajó, vagyis a hívek számára fenntartott rész falain látható kis képek.

Részletek »