Keresés
Close this search box.

Katolikus Kisokos – 3. rész

Nagytemplom - UlmGyakran észrevesszük, hogy a XXI. századi mentalitás szinte mindenhez gyakorlati oldalról közelít. Eszerint akkor jó egy dolog, ha hasznos valamire. A művészet azonban nem csupán a hasznosságra épít, hanem mögöttes mondanivalót szeretne kifejezni. Így van ez a templomokhoz épített tornyok esetében is.

A címben szereplő kérdésre talán a legtöbben azt a választ adnák, hogy mivel harangok vannak benne, amiknek a hangja így tud messzire hallatszani. Kétségtelen, hogy a tornyoknak ez is a gyakorlati szerepe, de nem kizárólag ezért építették és építik őket.

A torony szinte minden vallásban és kultúrában kiemelkedésével a földi világból kifelé mutató építmény. Célja pedig már magasságával is az, hogy az emberek feltekintsenek rá és ne csak a fejünket emeljük meg, hanem a fejünkben is emelkedjünk az isteni dolgok felé.

A Bibliában szereplő ilyen építmények közül talán a legismertebb a Bábel tornya. Építésének az volt a célja, hogy az emberek feljussanak az isteni szintre, vagyis az ember égbe törésének, gőgjének példája volt.

A hegy is mindig az Istennel való találkozás helye. Gondoljunk csak arra, hogy Mózes a Sínai-hegyen kapta meg Istentől a Tízparancsolatot vagy Jézus Tábor-hegyi elváltozására.

Mivel az isteni világot emberi ésszel teljesen nem tudjuk elképzelni, ezért ősidők óta azt az éghez hasonlítjuk, mely az ember számára az egyik legnagyobb titok, legkiismerhetetlenebb tér.
Ezért épülnek általában magaslatokra a templomok, ahol Istennel szeretnénk találkozni és ezért kapnak tornyot is, hogy rájuk pillantva gondolatainkban az isteni világba próbáljunk lépni.

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
Twitter
Stációk

MIK AZOK A STÁCIÓK?

Vannak még berendezési tárgyak, melyek csak katolikus templomban láthatók. Ezek a templomhajó, vagyis a hívek számára fenntartott rész falain látható kis képek.

Részletek »